Hur många kalorier är det i en påse chips?

Alla vet vi väl att en påse chips inte är det nyttigaste man kan äta. Men hur många kalorier finns det i en påse chips? Här ska vi ta reda på det och förhoppningsvis hjälpa dig att ta mer informerade beslut om vad du äter.

Vad består en påse chips egentligen av?

En påse chips består först och främst av potatis. Potatisen skalas, skivas och friteras, vilket ger de knapriga, gyllene skivorna vi alla känner till och älskar. Utöver potatis innehåller en vanlig påse chips också olika typer av olja, salt och krydda beroende på smak. Oljan och saltet bidrar starkt till den totala kalorimängden.

Hur många kalorier innehåller en portion chips?

Beroende på märket och smaken kan en portion (ca 30 gram) chips innehålla mellan 150 och 200 kalorier. Det gäller däremot att komma ihåg att det sällan är bara en portion som blir uppäten vid ett tillfälle.

Hur många kalorier är det i en hel påse chips?

En hel påse chips, som oftast väger 200 gram, kan innehålla upp till 1 000 kalorier. Det är alltså en hel del kalorier som du får i dig ifall du äter upp hela påsen på egen hand.

Hur jämför sig chips med andra snacks?

Om vi jämför kaloriinnehållet i chips med andra populära snacks, såsom popcorn eller nötter, ligger chips ganska högt. Till exempel innehåller en lika stor portion popcorn ungefär 100 kalorier, och en lika stor portion nötter ungefär 180 kalorier. Men det är viktigt att komma ihåg att det inte bara handlar om kalorier – nötter har också mycket näringsämnen och är ganska mättande, medan chips främst ger tomma kalorier utan näring.

Vad innebär alla dessa kalorier för din kost?

Dagsbehovet av kalorier varierar beroende på en mängd faktorer, men för en genomsnittlig person handlar det om cirka 2 000 till 2 500 kalorier. Om du äter en hel påse chips har du alltså fått i dig upp till hälften av ditt dagsbehov av kalorier – och det utan att tillföra särskilt mycket näring.

Sammanfattning

En påse chips innehåller en stor mängd kalorier, men lite näring. Om du vill äta snacks och samtidigt hålla koll på ditt kaloriintag kan det vara en god idé att välja ett alternativ med färre kalorier, som popcorn, eller ett alternativ med mer näring, som nötter. Kom ihåg att det är viktigt att njuta av det du äter, men också att veta vad du stoppar i dig.